Fiske och friluftsliv

Den med ett intresse för fiske och friluftsliv har tillgång till en rad vandringsleder och skogar som lämpar sig utmärkt för utflykter och avkoppling i naturen. Örlen är en sjö som blivit populär för fiskare och kanotister. Örlen är belägen i Tibro kommun och har ett djup som uppgår till omkring 26,9 meter. Detta gör sjön till en intressant fiskeplats då en rad olika arter trivs i dessa djup. I direkt anslutning till sjöns ena strand, finns en campingplats för den som inte vill ta friluftslivet längre än till kortare utflykter. Vill man fiska i Örlen krävs fiskekort som alltid när det kommer till sjöar och mindre vattendrag. Har man väl skaffat sitt fiskekort kan man använda sig av såväl nät som av handhållna fiskeredskap.

Runt sjön är det i första hand skog. Det finns vissa delar som angränsar direkt till jordbruk, men delavrinningsområdet är till 50 % ren skog. Den totala ytan av sjön Örlen är 14,2 kvadratkilometer.
Status
Flertalet sjöar i Sverige kontrolleras regelbundet för att man skall få reda på information om eventuell övergödning eller algblomning. Det är i stora drag en bra sjö som inte har allt för stora problem. Det man hittat i fråga om nya arter som kan hota befintlig flora och fauna i sjön, är signalkräftan. I övrigt finns det inte någonting rapporterat.

Den som vill komma till Örlen och njuta av naturens stillhet kan ta sig till Tibro med bil, tåg eller buss. Kommunen är relativt liten och pittoresk. För många som kommer till Örlen för fiske och camping, blir det en plats man kommer tillbaka till vid fler tillfällen. Naturen känns orörd och trivsam så den som vill få uppleva skog och natur har stora möjligheter att finna just vad han eller hon söker. Som Örlen kan ses som en av Sveriges mer välbesökta sjöar.

Västkusten

Även om man kanske i första hand förknippar västkusten med hamnen, affärsverksamheter, industri och produktion, finns en hel del friluftsliv. Skärgården är unik i hela världen och allt fler besöker västkusten för kombinationen arbete och njutning. För att hitta rätt mötesrum, badstränder, fiske och vandring är detta en utförlig guide om Göteborg.